Albérlet vagy saját lakás hitelre?

2017. 09. 21

Nyugaton a legtöbben albérletben élnek, nem divat lakást vásárolni. Magyarországon az emberek többsége azonban a saját ingatlant választaná, hiszen nagyon sokan akár több évtizedet rááldoznak, hogy lehessen egy saját lakásuk, még ha hitel árán is. Hiszen mi éri meg jobban? Egy idegen embernek havonta adni egy magasabb összeget, azért, hogy lakhassunk az ő ingatlanjában vagy pedig ugyanazt a pénzt törlesztőrészletre kifizetni, de utána az a miénk lesz.

Forrás: Pixabay

Sajnos a nyugati és a hazai fizetések között hatalmas különbség van. Németországban az átlagbér 2950 euró, ami átszámítva kb. 885 000 Forint/hó. Egy újépítésű, 75 m2-es, 2 szobás lakás bérleti díja Münchenben 1 900 euró/hó, ami a fizetés fele, de ennél jóval olcsóbban is lehet lakásokat találni. Itthon sokszor egy egész fizetést felemészt a bérleti díj. Ilyenkor lehet feltenni a kérdést, hogy vajon a hitellel jobban járnánk-e.

Az ingatlanárak nagyon magasak jelenleg, a későbbiekben erre is kitérek.

Tegyük fel, hogy szeretnénk venni egy 2 szobás, újszerű állapotú lakást a XIII. kerületben, melynek ára körülbelül 25 millió forint. 10 millió forint megtakarításunk már van, ami betudható önerőnek, de 15 millió forintra még szükségünk van. Mindenképpen olyan megoldást szeretnénk találni, ami hasonló kiadásban az albérlethez, tehát a bérleti díj költségét nem haladja meg. Ha például olyan hitelt veszünk fel, ami 5 évig fix kamattal, majd a 6. évtől 1 évenként fix kamattal rendelkezik, abban az esetben 4,70 %-os THM mellett 81.040 forintot fizetünk havonta törlesztőrészletként 15 éven keresztül, ami jóval alatta van a mai albérlet áraknak. De ahhoz, hogy ezt megtudjuk valósítani, szükség van önerőre, hiszen anélkül szóba sem állnak velünk a bankok.

Forrás: Pixabay

Nem mindenki tudott félretenni több millió forintot, ezért azokat a megoldásokat is számba kell venni, hogy erre hogyan lenne lehetőség. Rengeteg lakástakarék létezik, amik erre a célra tökéletesek, de a CSOK program is segítség lehet.

Az albérlet árak az utóbbi időben nagyon megemelkedtek. A kereslet hatalmas, míg a kínálat jóval kisebb, többek között ez is okozza a magas bérleti díjakat, hiszen amíg érdeklődök érkeznek szép számmal és lesz köztük olyan, aki kiveszi a lakást, addig nem kell csökkenteni az összeget. Rengeteg új építésű társasház épül jelenleg városszerte, így amikor azok elkészülnek, számíthatunk némi árcsökkenésre, hiszen a kínálat megnő, míg a kereslet nem lesz hozzá arányos, éppen ezért az árakból is le kell majd faragniuk a tulajdonosoknak.

 

P.Judit



Blog archívum »

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A RENDBEN gombra kattintva Ön elfogadja a cookie-k használatát. Bővebb információt az adatkezelési tájékoztatónkban talál.