Régi lakást felújítani vagy újat venni? Mi éri meg jobban?

2017. 10. 26

Manapság az új és a felújított lakások árai eléggé elszálltak, illetve nagy szerencse kell ahhoz, hogy egy jót, jó áron kifogjon az ember. Vajon jobban járunk, ha veszünk egy lerobbant lakást és azt kezdjük el apránként felújítani?

Több szempont szerepet játszhat a döntés előtt. Ha valaki amellett dönt, hogy egy régi, teljesen leharcolt lakást szeretne felújítani, nem kell attól tartania, hogy a hibák csak kikozmetikázva vannak és nem megoldva. Egy folyamatos beázás, penészesedés és még sorolhatnám, anélkül is elfedhető, hogy arra az új tulajdonos addig rájönne, amíg meg nem veszi az ingatlant. Azonban egy régi lakásnál, ahol tényleg rossz állapotok vannak, minden hiba szem előtt van, amit mi magunk tudunk megoldani, szakemberekkel megcsináltatni, így nem várható kellemetlen meglepetés hónapokkal később. Egy másik fontos szempont, hogy mindenki a saját maga ízlése szerint álmodhatja, majd valósíthatja meg a lakásfelújítást, nincsenek adva a dolgok, az ember fantáziája csak úgy szárnyalhat.

Viszont mindenki csak akkor vágjon bele nagy munkálatokba, ha van rá ideje, energiája, pénze és jó szakemberei, akik segíteni tudnak végig, illetve ha ő maga sok mindenhez ért és akár saját kezűleg is tud javítani az ingatlan állapotán. Sokan tartanak a költségektől, a nehézségektől, de ha számokban nézzük, akkor általában jobban megéri olcsón megvenni és felújítani egy lakást. Egyre több cég van a piacon, akik kifejezetten erre specializálódtak, rengeteg ötletük és tapasztalatuk van.

Ha belefogunk egy lepukkant lakás felújításába, jó, ha több pénzzel rendelkezzünk, mint az előzetes kalkuláció, mert a munkálatok során előjöhetnek nem várt, nagyobb kiadások és ha épp ki vagyunk számolva, akkor a lakást nem biztos, hogy az anyagi kereteinken belül költözhetővé tudjuk tenni. Ha kész lakást vásárolunk, ott ilyen probléma nem fordulhat elő. Ezért nagyon fontos, hogy ha felújítandó lakás vásárlása mellett döntünk, előtte mindenképp nézessük meg – akár több – szakemberrel, hogy ezt a kellemetlen helyzetet a későbbiekben elkerüljük.

Sokkal kevesebb stresszel jár, ha nem sürgős a költözés és van hol laknia az embernek a felújítás alatt. Így van idő kivárni a legjobb szakembereket, akik manapság állandóan el vannak "havazva" és csak egy későbbi időpontban tudnak nekikezdeni a munkálatoknak.

Sok tényező van, ami befolyásolhatja ezt a döntést, azonban csodát lehet művelni egy-egy felújítás során.

 

P. Judit

(Képek forrása: Pixabay.com)



Blog archívum »

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A RENDBEN gombra kattintva Ön elfogadja a cookie-k használatát. Bővebb információt az adatkezelési tájékoztatónkban talál.