Milyen segítséget kaphatunk a lakásvásárláshoz, lakhatáshoz?

2017. 11. 07

Korábbi írásomban esett már szó arról, hogy milyen lehetőségekkel tudunk élni lakásvásárlás, lakásmegoldás során, az államnak milyen támogatásai vannak.

Ezekről lesz szó most részletesen.

 

CSOK-családi otthonteremtési kedvezmény

Ez a fajta támogatás felújításra nem igényelhető, de új vagy használt lakás és családi ház vásárlására, építésére, bővítésére kérhető. A vissza nem térítendő támogatás igényelhető összege az alábbiak szerint alakul: 1 gyermek után 600 000 Ft (bármekkora új lakás vagy családi ház vásárlása, építése esetében), 2 gyerek után 2 600 000 Ft (itt sincsenek korlátok megszabva az ingatlan méretét tekintve) és 3 gyerek után 10 000 000 Ft a felvehető támogatás összege (legalább 60 négyzetméteres új lakás vagy min 90 négyzetméteres új családi ház vásárlása, építése estén). A használt ingatlanok esetében ezek az összegek valamivel alacsonyabbak.

A családi otthonteremtési kedvezménynek azonban egyéb feltételei is vannak: az igénylők közül legalább egy főnek minimum 180 napos folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, feddhetetlen előélet szükséges, az igénylő maximum az ingatlan 50 %-os tulajdonrészével rendelkezhet, a megvásárolt ingatlant legalább 10 éven át életvitelszerűen kell használni, valamint hozzá kell járulni, hogy használt lakás vásárlása esetén az állam 10 éves jelzálogot jegyeztessen be. A három- vagy többgyermekes családoknál, akik új ingatlant építenek vagy vásárolnak új szabályok is előtérbe kerültek: az igénylő nem lehet a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) nyilvántartva (nincs a mindenkori minimálbér egyhavi összegét meghaladó, több mint 90 napja lejárt hiteltartozása), a 180 nap helyett legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt és az utolsó 180 napban keresőtevékenységet is végzett. Amennyiben a felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke ez esetben a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

Mely gyermek, gyermekek után igényelhető a támogatás?

  • a magzat(ok) után a terhesség 12. hetét követően
  • az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja után, aki:
  • a 25. életévét még nem töltötte be
  • a 25. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.
Forrás: Pixabay

Munkáltatói adómentes lakáscélú támogatás

A munkáltató a lakás értékének 30 százalékát, de maximum 5 millió forintot adhat támogatásként adómentesen a munkavállalónak. Ez egy közvetett támogatási forma, ahol az állam nem közvetlenül a lakásvásárlót támogatja, hanem a munkáltatót részesíti adókedvezményben, ösztönözve ezzel arra, hogy az a dolgozóit támogassa ily módon.         

 Az igénybevétel feltételei:

  • vizsgálni kell a vásárolandó lakás méretét
  • a lakásban lakók számát
  • azt, hogy az adott cég dolgozója a lakásban tulajdonos-e vagy esetleg haszonélvező
  • a lakásban laknak-e a hiteligénylők

 

A támogatás folyósításának mindenképpen hitelintézeten keresztül kell történnie. A munkavállalónak nyilatkoznia kell arról, hogy mely számlára kéri az összeg folyósítását, valamint az adómentesség vizsgálatához szükséges dokumentumokat át kell adni a bank részére. Felújítási célból ez a fajta támogatás nem igényelhető, de ingatlan vásárlása, építése, bővítése céljából igen.

 

Önkormányzati lakás

 Ebben az esetben a lakásbérleti jogviszony a bérlő valamint a bérbeadó közötti megállapodás által jöhet létre. Nem könnyű önkormányzati lakáshoz jutni, hiszen a várólista nagyon hosszú.

 

5 fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban:

  1. Pályázat benyújtása: minden esetben pályázatot ír ki a lakásokra az illetékes önkormányzat. A szabályozás mindig egyedi rendelkezésektől függ, így egységes feltételek nincsenek.
  2. Elbírálás: a legtöbb helyen csak helyi lakos kaphat önkormányzati lakást, erre mindig érdemes figyelni. A lakáskérelem, melyet egy speciális formanyomtatványon nyújthatunk be, elbírálásra kerül. Kizáró okot jelenthet, ha bérleti- vagy tulajdonjog van az igénylő nevén.
  3. Vásárlásnál elővásárlási jogod van: ha az önkormányzatnál bérleti viszonyban állsz, a lakásvételnél elővásárlási jog és pályázati előnyök illetnek meg.
  4. Időtartam: általában a lakásokat meghatározott időtartamra, 5 évre utalják ki, de a legtöbb esetben van lehetőség a meghosszabbításra.
  5. Lakbér: ennek mértékét az önkormányzat szabja meg, ami sok mindentől függ.

 

3 lehetőséget is felsoroltam, melyek hatalmas segítségek lehetnek az ember életében, ha lakásvásárláson töri a fejét. Mindenképpen érdemes megfontolni, hogy kinek mi jelenthet jó megoldást, érdemes-e például külön lakás előtakarékosságon gondolkodni.

 

P.Judit

 



Blog archívum »

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A RENDBEN gombra kattintva Ön elfogadja a cookie-k használatát. Bővebb információt az adatkezelési tájékoztatónkban talál.