Hogyan adjunk el egy ingatlant – ingatlanossal vagy magánúton?

2017. 10. 27

  Az ember életében általában legalább egyszer bekövetkezik, hogy lakását/házát el kell adnia. Látszólag egy könnyű folyamatnak tűnik, a valóságban azonban ez jóval bonyolultabb.

Forrás: Pixabay

Először is meg kell határozni az ingatlan árát. Nyilván minden tulajdonos a legtöbb pénzt szeretné kapni érte, azonban az aktuális piaci árakat sem érdemes figyelmen kívül hagyni. Egy szakember, akinek van kellő ismerete ebben a témában, hatalmas segítség lehet. Egy jó lakásra rengeteg érdeklődő jelentkezik, ami sok időt és türelmet igényel a tulajdonos részéről, nem beszélve a dolog biztonsági kockázatáról. Sok bűnöző kihasználja a lehetőséget, bejelentkezik, hogy megnézné a lakást, terepszemlét tart, majd rá pár napra kipakolja azt. Egy felkészült ingatlanos erre kiemelten figyel, az érdeklődőket alaposan leinformálja, mielőtt kivinné őket a helyszínre.

  Aki lakást keres, általában először a fényképes hirdetéseket nézi meg, hogy lássa egyáltalán miről is van szó. Nagyon nem mindegy ezért, hogy hogyan sikerülnek a fotók, hiszen az első benyomás mindig sokat számít. Egy komolyabb ingatlanirodánál van fényképész, aki a lehető legjobb képeket csinálja a lakásról, ügyelve a fényviszonyokra és az apró részletekre.

  Ha az ember életében bekövetkezik az ingatlan eladás, az bizony erős érzelmi állapottal, nagy stresszel is járhat. Jól jön ilyenkor a támogatás és az, hogy van, aki racionálisan látja a dolgokat és segédkezik mindenben, ami az embernek elsőre eszébe sem jutna.

Az ingatlanos szakma sajnos manapság nagyon felhigult. Megoszló vélemények vannak az ingatlanreferensekről, ingatlanirodákról, éppen ezért mindenképpen jól meg kell nézni, hogy kivel szerződik az ember, és milyen jutalékért. Olvassuk át a szerződést alaposan nincs-e benne rejtett kizárólagosság, ami annyit jelent, hogy akár a tulajdonos saját maga, akár másik cég értékesíti az ingatlant, mindenképp jár a közvetítői díj az ingatlanosnak. Ha azt vesszük észre, hogy az illetőt csak a számok, a jutalék érdekli, felületes és kívánságainkat nem veszi figyelembe, akkor jobb ha óvatosak vagyunk és nem kötünk vele megbízási szerződést. Azonban, ha a referens tájékozott az ingatlanjogban, naprakész piaci információkkal rendelkezik, kedves és valóban segítőkész, érdemes mindenképpen megfontolni, hogy a segítségét kérjük, hiszen ez rengeteg előnnyel járhat.

Forrás: Pixabay

A hirdetés is rendkívül fontos dolog, sőt talán a legfontosabb. Azért tenni kell, hogy az emberek tudtára adjuk, hogy eladó a lakásunk. Egy jól megfogalmazott szöveg, nagy nézettségű médiafelületeken való hirdetés rengeteg érdeklődőt bevonz. A jó ingatlanirodák sok pénzt költenek arra, hogy a legnagyobb ingatlanportálokon jelen legyenek és hirdetéseik jó helyen szerepeljenek.

  Az adásvétel megvalósulásához mindenképpen szükség van ügyvédi közreműködésre, amiben szintén tud segíteni az ingatlanreferens.

  Egy olyan komoly döntés előtt, mint a lakás eladás mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy mi éri meg jobban nekünk, van-e annyi időnk, tudásunk, hogy egyedül képesek legyünk végig vinni ezt a folyamatot vagy inkább megbízunk vele egy szakembert, aki garantáltan kézben tartja a dolgokat és a mi érdekeinket fogja képviselni minden esetben.

 

P.Judit

 



Blog archívum »

Oldalunkon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A RENDBEN gombra kattintva Ön elfogadja a cookie-k használatát. Bővebb információt az adatkezelési tájékoztatónkban talál.